 |
" DWA ŚWIATY " ŻYCIE ODBITE W SZKLANYM EKRANIE
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA
|
Wysłany: Wto 14:30, 11 Kwi 2006 Temat postu: KUCHARZENIE I PORADY |
|
|
W związku z tym że nadchodzą swięta pomyślałam że dobrze by było byśmy stworzyli tutaj poradnik - książkę kucharską forumowicza. Jeżeli propozycja się wam podoba to wpisujmy tutaj przepisy na najbardziej smakujące nam potrawy. Obiecuję ze sama wpisze przepis na super placuszek ale wieczorkiem bo teraz musze konczyć sam na sam z compem .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgorzatka
Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 16:43, 11 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Bardzo mi się ten pomysł podoba i też zajrzę tutaj wieczorkiem, na razie mam jeszcze wiele innych pilnych, niecierpiących zwłoki, koniecznych, niezbędnych itp, itp. spraw do załatwienia, ale bedę tu potem na pewno i też podam Wam sprawdzone przeze mnie przepisy. Mam nadzieję, że nie padnę do tego czasu ze zmęczenia. Ale przerwa się kończy, trzeba brać się za dalszą robote, na razie wiec, kochani...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA
|
Wysłany: Wto 17:02, 11 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Jestem i jak obiecałam podaję przepis na
Super Placek
Mazurek Makowy
Składniki;
14dkg. masła, 13 dkg. cukru pudru, 6 jajek, 20dkg. maku, 40 dkg. jabłek obranych i utartych na tarle, 6 łyżek grysiku, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy, migdały. Galaretka w proszku.
Masło trzeba utrzeć z żółtkami i cukrem na krem. Mak trzeba sparzyći przemleć 2 razy potem dodawać mak do kremu po 1 łyżce. Dodać grysik (surowy), proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Potem dodać jabłka i bakalie. Białka jaj ubić na sztywną pianę i i na końcu dodać do całości ciasta. Piec około 1 h. Po upieczeniu i wystygnięciu mazurek zalewamy wcześniej przygotowana galaretką, najlepiejk czerwoną , albo żółtą.
Mazurek jest pycha , jeżeli ktoś lubi ciasta makowe ja piekę go zawsze na święta Wielkanocne , a także w ciągu roku. Jeżeli ktoś się skusi to życzę smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ADAM
Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Wto 20:07, 11 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
olivi aż mi już makowcami zapachniało , muszę żonie podsunąć ten przepis może upichci mi ten placuszek Obiecuję w zamian coś w domu podpatrzyć i tutaj Wam podać , chyba będzie to coś z mięs bo żona super mięsne potrawki robi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BETI
Administrator

Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 193
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 22:06, 11 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
To i ja pochwalę się tym co będę pichcić na tegoroczne święta. Pomiędzy innymi będzie taki oto gnieciuszek.
SERNIK z BRZOSKWINIAMI
Składniki;
3 jaja, niepełna szkl. cukru, 2 torebki cukru waniliowego,1/2 szkl. maki, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 5 łyżeczek zelatyny, 50 dkg. twarogu, puszka brzoskwiń, sok i skórka z 1/2 cytryny, 1szkl. smietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru.
Teraz ubijamy pianę z białek i dosypujemy potrochę połowę cukru i cukier waniliowy. Mieszamy z żółtkami, jedną i drugą mąką i proszkiem do pieczenia. wykładamy na blachę wyłozoną pergaminem i pieczemy 15 min. w temp.200 stopni. Ser ucieramy z sokiem i skórką cytrynową ( startą )i resztą cukru i cukru waniliowego. Mieszamyz rozpuszczoną wcześniej żelatyną, ubitą śmietaną i pokrojonymi owocami brzoskwiń. Schładzamy masę w lodówce. Upieczony biszkopt przekrawamy na 2 placki i na jednym rozsmarowujemy tężejący krem. przykrywamy drugim plackiem. Znowu cały placek schładzamy i posypujemy cukrem pudrem.
------------
Naprawde dobre !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ADAM
Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Wto 22:55, 11 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Jestem i podaję przepis żebyście dziewczyny zdązyły przed świętami wykonać to co podam
To są składniki na 4 porcje
70 deka schabu bez kości
50deka białego tłustego sera
20 deka sera mozarella
czerwona papryka
przyprawa do grilla, maggi i 3 łyżeczki oregano, olej do smażenia.
Schab umyć i pokroić trzeba w cienkie kotlety, posypac przyprawą do grila. Oba sery zemleć i doprawić oregano i maggi. Papryke pokroić w kostkę albo cienkie plasterkii wymieszać z masa serową. Tą masę nakładamy na plastry kotletów , zawijamy i smazymy z obu stron.
Mówię wam palce lizać do tego jeszcze młode ziemniaczki i suróweczka , ech mniam niam. A nazywa się to sam niewiem jak może być Schabowe nadziewane
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Janeczka
Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sydney
|
Wysłany: Śro 1:00, 12 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Ja niepodam wam narazie przepisu naplacka ani na cos innego ale powiem o jednej z tradycyjnych rzeczy które występują tylko w Australii nigdzie poza nią nie spotkamy sie z tym. Jest to Vegemite. Vegemite jest jednym z najbogatszych znanych zrodel vitaminy B. Produkt jest absolutnie beztluszczowy i spelnia wymagania wegetarian.
Vegemite to koncentrat ekstraktu drozdzowego, powszechnie w Australii stosowany w celach spozywczych. Sprzedawany w kazdym sklepie, w sloikach roznej wielkosci, ma postac brązowej masy i wyglada jak masa czekoladowa. Niejeden nieprzygotowany (nieswiadomy) konsument sie naciąl. W smaku Vegemite przypomina bowiem, dostepne w Posce juz w czasach Gomólki, kostki rosolowe. Duzo tego na raz zjesc nie mozna, ale codziennie po posmarowanej kromeczce, na sniadanko, czemu nie? Daje sie to zwłaszcza dzieciom ze wzgledu na korzyści witaminowe. Wymawia sie to "wedżimajt" , ma smak słony i dla dużej części Australijczyków jest przysmakiem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
13
Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: Śro 22:50, 12 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Chyba Olivio skuszę się na zrobienie jutro tego twojego super placka , wygląda znakomicie i zapewne tak samo smakuje , powiem jak zrobię czy mi wszystko wyszło tak jak trzeba i jak podajesz i zaproszę na degustację
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA
|
Wysłany: Czw 22:35, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
13 NO I JAK? Udało się ciasto? Ciekawa jestem jak smakuje?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgorzatka
Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto 9:35, 18 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
żałuje, że nie miałam czasu zajrzeć tu przed świętami, na pewno bym skorzystała z jakiegoś przepisu. Ale nic straconego. Okazji jest tyle, że z pewnością je wszystkie po kolei wypróbuję. I niech ten wątek będzie wciąż wzbogacał się o nowe przepisy, zwłaszczaa te sprawdzone już przez nas...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BETI
Administrator

Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 193
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:44, 19 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Fajnie że będziemy sie tutaj wspierać przepisami na rózne pyszności, bo zawsze będzie można coś nowego upichcić i zaskoczyć czymś rodzinkę , a przy tym właśnie ważne jest to że przepis jest sprawdzony.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA
|
Wysłany: Wto 8:25, 25 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
SYROPEK Z MNISZKA LEKARSKIEGO inaczej mleczu
250 sztuk kwiatów mlecza, 1 l wody, 1 kg cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego.
Kwiaty najpierw muszą rozłożone na gazecie albo czymś innym poleżeć na stole parę godzin by wszystkie muszki z nich wyleciały potem gotujemy je 15 minut w wodzie , odcedzamy. Do gotującej wody wsypać cukier i gotować powoli do zgęstnienia, dodać kwasek cytrynowy. Gorący syrop rozlać do słoików i zakręcić.
Przechowywujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Na zdrowie!
  
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ADAM
Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Wto 23:01, 25 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Olivio żona też robi ten syrop , jest naprawde smaczny i co nawazniejsze zdrowy i skuteczny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krise1
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 279
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Police
|
Wysłany: Śro 19:47, 26 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Olivio, wybacz jestem stara baba, a nie wiem na jakie schorzenia ten syrop zażywać. Prosę napisz, a ja spróbuję sobie zrobić taki syrop.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgorzatka
Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 22:31, 26 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Krise, ten syropek działa wzmacniająco na organizm a także ma właściwości odtruwające i oczyszczające, normalizuje proces trawienia.
Ja mam jeszcze takie dwa pytania odnośnie tego syropku, może ktoś wie?
1. Czy przed gotowaniem należy umyć te główki, bo nie chciałabym, żeby jakiś żuczek mi się ugotował...
2. Ile słoiczków i jakich (chyba zalecane jak najmniejsze) wyjdzie z tej porcji kwiatków? Może ktoś to wypraktykował już? Aha, czy małe dzieci, mam na myśli niemowlęta, mogą go jeść? A tak wogóle jak go dawkować? Ojej, miały być tylko dwa pytania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|